Pensar en una volta que vinculi les troballes de restes de dinosaures i el mon miner, és pensar en una ruta que des de Sant Corneli, una antiga colònia minera pertanyent a Cercs, passi per Fumanya (on a més de les mines del Coll de Fumanya i del Pla de la Barraca hi ha també nombroses petjades de Dinosaures) Vallcebre (on es poden trobar a les rodalies, diversos testimonis tant del seu passat miner com de restes de dinosaures) i Peguera, un poble avui abandonar però amb un important passat miner. Però tractant-se d’una ruta de Btt no es pot deixar de banda un dels principals atractius de la zona. Els boscos i paisatges de la Serra d’Ensija, per una banda, amb unes meravelloses vistes del Pedraforca. I per l’altre banda, la Cinglera i el Pla de Vallcebre, amb els paisatges de la vessant sud del Berguedà. Aquesta ruta de 46,46 km i de 1.623 metres de desnivell acumulat total, requereix, sens dubte, un bon nivell físic però la satisfacció del recorregut ho compensa amb escreix. Una ruta per gaudir plenament de l’Alt Berguedà.
Descripció
La ruta comença al Museu de les Mines de Cercs (ubicat a Sant Corneli), a 960 metres d’alçada, enfilant-se a la part alta del poble per mostrar el característic estil miner. De seguida que es surt a la carretera s’enllaça amb la pista que mena cap al Jou, un enorme hostal i escola d’activitats envoltada d’un munt de cavalls, per continuar tot seguit pel camí que puja cap al Coll de Bous. Allà comença una de les pujades més exigents de la ruta (el Grau de les Granotes) que permet creuar la imponent cinglera de Vallcebre. A dalt les vistes són espectaculars. Però cal continuar cap al nord fent una petita volta de 2, 7 km fins a l’ermita de Sant Ramón per gaudir d’unes impressionants vistes del Pedraforca amb la Serra del Cadí al fons. La baixada fins a Vallcebre, on hi ha diversos serveis, és ràpida i força directe. Els primers gairebé 10 km. de ben segur que hauran impressionat al participant.
A Vallcebre s’inicia la segona part de la ruta: l’ascensió fins a gairebé Coll de Pradell, donant la volta a la Serra d’Ensija. És una ascensió meravellosa, de gairebé 10 km, pels boscos, prats i pastures de la vessant nord de la Serra d’Ensija i sota la “visió constant” del Pedraforca per un preciós entorn natural. Btt en estat pur fins a la pista asfaltada –gairebé a Coll de Pradell- per la que cal descendir cap a la zona de la Palomera poc més de 500 metres per trobar el camí a l’esquerra que s’enfila de nou pel Coll Ginebrer i que acabarà de fer la volta a la Serra d’Ensija cap al Coll de Portet.
Val a dir que el Coll de Portet és un indret preciós: un petit prat, al costat d’una pleta per al bestiar, per gaudir, a una banda, d’una magnífica vista del Pedraforca amb el Cadí al fons. A l’altre banda, els imponents Rasos de Peguera. A un costat, la cinglera espectacular de les roques de Ferrús, a sota de la Gallina Pelada, per on hi transcorre el sender GR107 dels Bons Homes i Bones Dones. Però aquest prat és també perdedor si no es té molt clar l’itinerari. Seguint amb detall el track, s’enllaça amb una petit camí que baixa molt dret (en algun punt molt concret fins i tot cal anar a peu) per dins del bosc fins la collada del Molar i, tot seguit, Cal Sec, on s’enllaça amb el GR107-1 (la variant de bicicleta dels BH i BD) que des de Peguera va cap a Bonner. Aquí hi torna a haver una bona pista -cada cop millor- fins a Peguera.
No es pot oblidar el passat miner de Peguera. Avui abandonat, aquest poblet ubicat al peu d’un petit turó va viure el seu esplendor durant la primera meitat del S. XX. A l’alçada de la Font de Cal Coix (un altre magnífic safareig) cal deixar el GR que baixa cap al Santuari de Queralt per pujar cap al Coll de la Creu de Fumanya. La carretera és allà mateix, però és molt millor fer la ruta pel fons de la vall, fins i tot a estones per l’altre vessant.
Perquè seguint vells camins, senders i corriols, la ruta transcorre a voltes entre obagues fagedes, petites boixedes a redós d’extensos prats, magnífics boscos de pi negre o, ja al final, antigues alzineres. Una amalgama de paisatges en una llarga baixada de més de 5 km (fins a trobar de nou la carretera) amb una enorme diversitat d’entorns que faran gaudir d’allò més als aficionats a la Btt. Només cal baixar uns 50 metres de carretera per tombar de nou cap a la dreta i continuar per una pista que fa un llarg passeig (fins a Fígols) per sobre una mina ja clausurada. Ho delaten les restes d’antigues estructures abandonades i els paisatges de l’entorn.
Fígols, un petit i tranquil poblet d’una dotzena de cases al voltant de l’església té, sens dubte, un encant molt especial. Un centenar de metres més enllà, per tal d’evitar la cartera asfaltada, la ruta gira cap a dreta, tot seguint les indicacions de la Font de la Perera fins a trobar el camí principal. A la dreta l’esmentada font (a uns 300 metres, amb un bonic safareig). A l’esquerra, el destí final: Sant Corneli. S’entra per la part baixa del poble, al costat del Museu de les Mines de Cers.
Número de ruta: B03
Població: Cercs
Tipus: Difícil
Punt d'inici: Davant del Museu de les Mines de Cercs
Punt de final: Davant del Museu de les Mines de Cercs
Distància (km): 46,5 Km
Temps aproximat: 5,5 hores
Altitud màxima: 1829 metres
Desnivell acumulat: 1600 metres
Senyalització: Ruta no senyalitzada
Cartografia: 5-Berga. 1:25.000 Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. 45-Parc Natural del Cadí-Moixeró W. 1:25.000. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
Bibliografia: Peguera, l’ànima d’un Poble. Ramón Soler. Ed. Pages Editors. ISBN. 978-84-9975-064-4
Fes-te amic del Berguedà!
OFICINA DE TURISME DEL BERGUEDÀ
Horari d'atenció al client:
de dilluns a divendres de 9 a 14h.
dissabtes de 10 a 14 i de 16 a 18h.
diumenges i festius de 10 a 14h.
Tel. 654 125 696
E-mail: turisme@elbergueda.cat
Premsa